Sos od susama
TAHINI SOS
Susam je bogat biljnim mastima zbog čega je idealna namirnica za pravljenje sosa.
100 g susama
2 kašike susamovog ulja (ili maslinovog)
200 g meda
2 kašike susamovog ulja (ili maslinovog)
200 g meda
Priprema
- Susam propržite na jakoj vatri par minuta,
- potom ga sameljite u blenderu ili mlinu za kafu.
- Kada postane prahkast dodajte ulje kako bi masa postala homogena a
- zatim dodajte med i sve zajedno mešajte dok ne dobijete potpuno ujednačenu masu.
Tahini sos, tahini pasta ili tahini namaz stigao je u Evropu sa Bliskog istoka. Susam sadrži velike količine biljnih masnoća i može se koristiti za pravljenje namaza ili preliva. Tahini sos je kalorično, ali zdravo i nutritivno bogato jelo. Ovaj sos je nezaobilazan sastojak izraelske, turske, grčke, alžirske, indijske i azijske kuhinje i svuda se pravi na isti način – od mlevenog susama uz dodatak začina.