Sos od plavog sira
SASTOJCI
Ako volite ovaj sir karakterističnog ukusa i mirisa, možete ga koristiti i za pravljenje ukusnog sosa za različita jela.
1 šolja majoneza
1/2 šolje slatke pavlake
2 kašičice limunovog soka
2 kašičice Vorčester sosa
malo Tabasco sosa
1 šolja izmrvljenog plavog sira
so, biber po ukusu
1/2 šolje slatke pavlake
2 kašičice limunovog soka
2 kašičice Vorčester sosa
malo Tabasco sosa
1 šolja izmrvljenog plavog sira
so, biber po ukusu
Priprema
- Štapnim mikserom umešajte sve sastojke osim 1/2 šolje izmrvljenog sira.
- Prelijte u posudu, umešajte preostali izmrvljeni sir, posolite i zabiberite po želji.
Plavi sir pravi se pomoću kultura plesni Penicillium koja ostavljaju žile plesni u siru i daju mu izrazito jak, mnogima neprijatan miris. Može se jesti sam, mazati, drobiti ili otopiti preko drugih namirnica.
Karakteristični ukus plavih sireva je oštar i slan, a jak miris mu daju plesni i bakterije koje na njemu rastu.